Pomelo


POMELO

Pomelo er en citrusfrugt, og den største af slagsen. En gennemsnitlig pomelo vejer omkring et kilo.
Pomelofrugten er normalt rund, men den kan også være pæreformet. Skrællens farve er lysegul eller svag grønlig. Under den tynde skræl sidder et tykt, hvidt, svampeagtigt lag, der kaldes albedoen. Vævet indeholder bitterstoffet naringin, der også kendes fra grapefrugt.
Under det svampede væv ligger frugtkødet, som er gulgrønt. Der findes også sorter med rødt frugtkød. Frugtkødet kan deles i stykker, der er bådformede og i varierende størrelser. De ligger mere uregelmæssigt end i andre citrusfrugter. Hver båd er omgivet af en gennemsigtig fast hinde, som bør fjernes for at komme ind til de saftige, aflange, såkaldte safthår, der er den spiselige del. Safthårene hænger ikke så godt sammen som i andre citrusfrugter, og de er heller ikke helt så saftfyldte.
Pomelo er, ligesom andre citrusfrugter, meget rig på C-vitamin. Desuden indeholder den A-vitamin, B1-, B2- og niacin samt jern og kalcium.
Pomelo plukkes modne. De indeholder ikke stivelse i frugtkødet og kan derfor ikke eftermodne. De har en relativ lang holdbarhed og kan holde sig fra 1-4 måneder efter plukning. Ved stuetemperatur er holdbarheden dog kun et par uger



Anvendelse

Pomelo smager både syrlig, sød og en anelse bitter. Men den er ikke nær så bitter som grapefrugt. Smagen kan variere efter de klimatiske forhold, hvorunder de er dyrket. Israelske pomelo er nok de mest neutrale i smagen.
Pomelo kan anvendes som frisk frugt til mellemmåltider, men først skal skrællen, albedoen og de seje hinder rundt om frugtkødet fjernes.
Pomelo kan også anvendes i frugtsalater og blandes i en grøn salat. Sammen med andre citrusfrugter kan man lave marmelade af frugten, eller man kan eksperimentere med at erstatte andre citrusfrugter med pomelo i forskellige opskrifter. Man kan også presse saften som på andre citrusfrugter, men den indeholder ikke så meget saft som fx en appelsin.
Det tykke hvide lag under skrællen bruges til fremstilling af sukat.

Oprindelse

Pomelo stammer sandsynligvis fra Sydøstasien, nærmere bestemt Thailand, Malaysia og Indonesien, hvorfra den har spredt sig. Den menes at være kommet til Grækenland allerede 375 år før vor tidsregning. Men det er først inden for de senere år, at den er kommet på butikshylderne her i Danmark.

HVORDAN PILLER MAN OG SPISER POMELO